Görüntülü Sesli Diafon

Özellikle apartmanlarda, sitelerde, binalarda daire sayısı fazla olduğu için bina giriş kapısından gelen kişilerin, bilinmesi gerekmektedir.

Güvenlik önlemi açısından giriş kapısından gelenlerin satıcı mı, misafir mi, hırsız mı, yada güvenliği tehlikeye atacak şüpheli kişiler mi kimin geldiğini görmek ve bilmek son derece önemlidir.

Sesli Sistemler Geliştirildi

Klasik kapı zili sistemlerinde zile giriş kapısından basılır, dairede bulunan zil sistemi devreye girer daire sahibi ise kapıyı açardı. Zamanla kapı zili sistemleri geliştirildi. İlk olarak kapı zili çalınca gelen kişinin kim olduğunu bilmek için telsiz gibi bas konuş metoduyla çalışan, zil sistemleri kullanılmaya başladı.

ikinci olarak ise sesli zil sistemine ek olarak sesli ve görüntülü kapı zili sistemleri yaygınlaştı.

Açıkçası teknoloji geliştikçe kapı zili sistemleri de gelişerek yeni özellikleri beraberinde getirdi.

Görüntülü sesli diafon
Görüntülü sesli diafon

Görüntülü Sistemler Avantajlı

Görüntülü sesli elektronik diafon sistemleri, binalarda güvenlik önlemini arttırdı. Ayrıca telsiz gibi kullanılarak, daireler arası iletişimi de sağladı. Sesli, kameralı görüntülü diafon sistemlerinde, bina giriş kapısından zile basan kişinin görüntüsü ve sesi ziline basılan daireden görülüp duyulmaktadır. Sesi duyulan, görüntüsü görülen kişi aileden birisi yada beklenen satıcı ise ziline basılan dairenin zil düğmesinden, bina giriş kapısı açılmaktadır.

Görüntülü diafon sistemleri sesli diafon sistemlerine göre daha güvenlidir. Sesli iletişimde kişinin kim olduğu tam anlaşılmayabilir. Görüntülü diafon sistemlerinde ise bina girişinde dairenin kapı ziline basan kişiler dairenin diafon ekranından görünmektedir.

Ayrıca, sisteme tanıtılan kart ile bina kapısından girmek mümkündür.

Görüntülü diafon sistemleri, günümüz koşullarında daha güvenli olduğu için binalarda, sitelerde yaygın olarak kullanılmaktadır. Eski kapı zili sistemlerinden görüntülü diafon sistemlerine dönüşümler çok yoğun olarak gerçekleşmektedir.

Montajı Nasıl Yapılır

Bu sistemlerin montajı sesli diafon sistemleri montajı ile neredeyse aynıdır. Renk kodlarına göre sesli diafonda uygulanan kablo montajı görüntülü diafonlarda da uygulanır.

Görüntülü diafon alırken, montajı yaptırırken, değişim ve servis hizmeti bakımından kurumsal firmaları tercih etmek gerekir.

Montaj sırasında kablo bağlantılarında makoron kullanılması oksitlenip arızalanmayı önlemek için daha sağlıklı olacaktır.

Görüntülü sesli diafon
Görüntülü sesli diafon

Arıza Çeşitleri

Görüntülü Sesli Diafon Arızaları;

Kapıyı açmama, zilin çalmaması, görüntülü ve sesli iletişimin olmaması, sistemin tamamen çalışmaması gibi çeşitlilik göstermektedir. Besleme trafosunun yanması, kablo kopması, panel devrelerinin oksitlenmesi, panellerin kart arızaları gibi sorunlar oluşabilir. Tamiri ise kablo, kart, trafo değişimi ile mümkün olur.

Sektördeki Öncü Firmalar

Ülkemizde halen satılan satış sonrası hizmet veren ve sürekli yeni ürünler sunan, diafon firmaları bulunmaktadır. Bu firmaların arasında öncü olan Audio, Nural, Multitek, Mas gibi firmalar vardır. Hikvision gibi İP tabanlı çalışan firmaların, sesli görüntülü diafonları da kullanılmaktadır. İP tabanlı diafonlarda cep telefondan izleme yapılabilmektedir.

İş Güvenliği Uzmanı Ünal Fırat

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir